Ziemniaki
Bulwa pędowa ziemniaka, jego jadalna część. Może przybierać różne wielkości, pokryta cienką jasnobrązową skórką.
Powszechnie znane – dostępne w Polsce – ziemniaki są bogatym źródłem witaminy C (ok. 16 mg w 100 g), a także witamin - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina E i K. Zawierają też minerały - chlor, cynk, fosfor, fluor, jod, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Oprócz tego są źródłem białka roślinnego i cennej skrobi, czyli węglowodanu złożonego, który jest źródłem energii, niezbędnym do pracy komórek naszego organizmu.
Koszatniczka
Nie zaleca się podawania.
Zobacz nową, wygodniejszą listę!
Kliknij tutaj by przejść do nowego panelu i zobaczyć co może jeść koszatniczka.